הצגת מקור
שוחחו על דף זה
היסטוריית הדף
 
אלתם

מתוך עינהשופטופדיה

אשר גלצור עם נציג חברת קנובל - 1966
אשר גלצור עם נציג חברת קנובל - 1966
חנוכת אגף המכבשים
חנוכת אגף המכבשים
הנשיא נבון בא לביקור
הנשיא נבון בא לביקור
ברכה לבנה ווחנה וינר - 2000
ברכה לבנה ווחנה וינר - 2000

אלתם הוא המפעל השני של עין השופט והוא הוקם בסוף שנות השישים של המאה הקודמת. בתחילה קראו לו "משנקים", על שם המוצר העיקרי שלו, ואחר כך "תעשיית אביזרי חשמל". השם אלתם ניתן למפעל באמצע שנות התשעים, כדי לשפר את מייצובו השיווקי ולמנוע אי-הבנות מצד גורמי חוץ שונים, שהתקשו להבין משמו מה הם תחומי העיסוק של המפעל. השם אלתם הוא צירוף של אלקטרוניקה, תאורה, מתכת.

מתעסוקה למבוגרים, לתעשייה מתקדמת ומאתגרת למגוון אוכלוסיות.
המפעל הוקם כדי לאפשר תעסוקה מפרנסת למבוגרים (הוותיקים) לזמן בו יפרשו מעבודות החקלאות או מעיסוקיהם האחרים. חברי עין השופט הוותיקים היו אז באמצע שנות החמישים שלהם, אך הם הרחיקו לראות. המחויבות לאפשר עבודה מפרנסת למבוגרים נמשכת עד היום, למרות שהמפעל גדל מאוד והצטרפו אליו צעירים רבים מהקיבוץ ומבחוץ. המפעל נבנה בראשיתו על בסיס ידע שנרכש מחברת "קנובל" השוויצרית, שהתמחתה בייצור משנקים (נטלים) אלקטרו-מגנטיים לתאורה. מאז ועד היום עיקר מוצריו הם אביזרים להפעלה, לשליטה ולבקרת נורות. במהלך השנים נוספו מוצרי תאורה ייחודיים ומוצרי מתכת בכבישה (סטמפינג). להקמת המפעל פונה בשנות השישים מחסן הכוספות, ששימש עד אז לאכסון ולהכנת תערובות של מזון מרוכז, שסופקו לרפתות וללולים. להקמת המפעל גויס צוות של מספר חברים ובראשם אלכס מאיר ז"ל, כמנהל המפעל ורחל צור ז"ל, כמנהלת העבודה. מהנדס המפעל הראשון היה אשר גל-צור שעבד עד להקמת המפעל בחשמליה של הקיבוץ. במהלך השנים עברו את המפעל חברים רבים, שמצאו בו מקום עבודה ובית לעבודה ("קרירה" שנייה ושלישית) נוחה. כך הצטרפו צעירים רבים שמצאו בו כר להתפתחות בתפקידים מקצועיים וניהוליים. במהלך השנים הצטרפו גם עובדים מבחוץ, ביניהם חבורת הבנות מאליקים, שתרמה לנוף האנושי המיוחד של המפעל. אליהם הצטרפו עובדים נוספים, ממושבי הסביבה ומאזורים מרוחקים יותר.

המפעל היה ליצרן המוביל והדומיננטי בשוק המקומי ובסוף שנות השבעים הוא החל לייצא, לדרום אפריקה ולאוסטרליה. בשנות התשעים נחתם הסכם לשיתוף פעולה מקצועי ומסחרי עם חברה אירופאית בשם "ווסלו שואבה", הגדולה בעולם בתחומה. פעילותה של ווסלו שוואבה (v.s) משתרעת על פני הגלובוס כולו וההסכם אייתה היה פריצת דרך טכנולוגית ועסקית. באותן שנים נכנס המפעל לגידול מואץ שחייב גם בינוי בהיקפים גדולים. בחצר הקיבוץ כינו את אלתם "המפעל האימפריאליסטי". כך השתנתה גם חזותו החיצונית של המפעל, המחזיק בתואר "עמית תעשיה יפה", תואר המוענק למי שזוכה במשך 15 שנה ברציפות ב 5 כוכבי יופי, בתחרות של "תעשיה יפה בישראל יפה".

בשנות השמונים החל המפעל לעבוד גם כקבלן משנה המייצר חלקי פח בכבישה קרה (סטמפינג) עבור לקוחות בארץ ובחו"ל. פעילות שקיבלה תנופה חדשה בשנות התשעים, כאשר החל המפעל לספק חלקים מורכבים לתעשיית הרכב. מתוך פעילות זו, שנעשתה בתחילה בשיתוף פעולה עם "מברג", צמח המפעל השלישי של עין השופט – "מאג", המייצר ומוכר מכלולים לתעשיית הרכב בארה"ב.

לקראת סוף שנות התשעים הוקמה מחלקת המו"פ שהחלה לעסוק בפיתוח משנקים אלקטרוניים לתאורת חוץ. הפיתוח התמקד במשנקים המופעלים בעזרת בקרים מתוכנתים, המאפשרים הפעלה חכמה ובקרה מרחוק. על בסיס הידע החדש שהצטבר, פותח אפיק נוסף של פתרונות תאורה חכמה לרכבי קרב משוריינים. כל זאת בנוסף לשיפור מתמיד של המוצרים האלקטרו-מגנטיים ("הבוגרים"). המוצרים החכמים מאפשרים שיעור רווח גדול יותר מהמקובל במוצרים ההמוניים, נועדו להיות מנופי הצמיחה העיקריים לקראת העתיד.

עם הפנים אל העתיד
נכון להיום (2007) המפעל מוכר כ 120 מליון ₪ בשנה, מזה כ 40% בארץ וכ 60% ליצוא. עובדים במפעל כ 220 איש הממלאים ביחד כ 170 משרות. מהקיבוץ מועסקים בו יותר ממאה ושלושים עובדים,ביניהם: בני נוער, תלמידי האולפן לעברית, צעירים בכל השלבים, מבוגרים וקשישים, כולל מספר חברים שעברו כבר את גיל 90. המפעל בונה את עצמו לקראת העתיד, כמערכת דינאמית ומתפתחת, המשלבת פרנסה מתאימה לאוכלוסיות מגוונות, יחד עם פיתוח טכנולוגיות מתקדמות. כל זאת תוך שמירת אופיו הקיבוצי המיוחד, כמוביל בניהול המשתף, ושומר על הרוח הטובה של הצוות, שאפיינה את המפעל בכל שנותיו.

אלישע שפירא

קישורים חיצוניים



מקור: http://wiki.keh.co.il/index.php/%D7%90%D7%9C%D7%AA%D7%9D

דף זה נצפה 39,856 פעמים. שונה לאחרונה ב - 11/09/2007 06:28

קטגוריה: א