ערכו דף זה
שוחחו על דף זה
היסטוריית הדף
 
עינהשופטופדיה:איך לערוך דף

מתוך עינהשופטופדיה

תבנית:ויקיפדיה - עריכה דף עריכה מאפשר לכל משתמש בוויקיפדיה לערוך את ערכי ויקיפדיה. כדי להגיע אל דף העריכה יש ללחוץ על לשונית "עריכה" המופיעה מעל כל דף בוויקיפדיה. הדף שלפנינו מספק הסברים מקוצרים עבור קישורים ולחצנים המופיעים בדף העריכה. אם הנך מעוניין לבצע ניסויי עריכה, ולא לערוך את הערך שאתה נמצא בו, אנא עשה זאת בארגז החול.

שים לב: אם עדיין לא נרשמת, ייתכן כי חלק מהתכונות אינן זמינות לך. במקרה זה רצוי ליצור חשבון חדש, פעולה האורכת מספר דקות בלבד. ראו איך ליצור חשבון חדש.

למדריכי עזרה בנוגע לסגנון כתיבה ועיצוב, ראו תפריט סגנון כתיבה ועיצוב.

תוכן עניינים



החלק העליון של דף העריכה
קישורי משתמש

קישורי משתמש - ממוקמים בראש כל עמוד של משתמש רשום.

זהירות: קליק שמאלי על אחד מהקישורים האדומים יוציא אותך מדף העריכה, תוך אובדן השינויים שטרם נשמרו. אם אינך רוצה לצאת מדף העריכה, פתח את הקישורים בדף נוסף (באינטרנט אקספלורר: קליק ימני על הקישור ובחירת Open in a New Window או "פתח בחלון חדש". ניתן להשתמש גם בלחיצה על מקש shift בזמן הלחיצה על הקישור. בפיירפוקס ניתן ללחוץ על מקש Ctrl ולחיצה על הקישור או לחילופין לחיצה על הכפתור האמצעי בעכבר לפתיחת הקישור בלשונית חדשה).

  1. דף המשתמש שלך - שם המשתמש שלך יופיע במקום שם המשתמש הנוכחי.
  2. דף השיחה שלי - צפייה בדף השיחה שלך, שבו ויקיפדים אחרים יכולים להשאיר לך הודעות. ראו גם מה ניתן לכתוב בדף השיחה שלך.
  3. רשימת המעקב שלי - צפייה ברשימת המעקב שלך המאפשרת לעקוב אחר שינויים שנעשו בדפים שאתה מגלה בהם עניין מיוחד.
  4. התרומות שלי - צפייה ברשימת התרומות שלך לוויקיפדיה.
  5. העדפות - צפייה ושינוי בהעדפות ובמאפיינים של המשתמש.
  6. יציאה מחשבון - יציאה מהחשבון הנוכחי.

לשוניות בדף העריכה

הלשוניות שבראש כל דף עריכה.

זהירות: קליק שמאלי על אחד מהקישורים האדומים יוציא אותך מדף העריכה, תוך אובדן השינויים שטרם נשמרו. אם אינך רוצה לצאת מדף העריכה, פתח את הקישורים בדף נוסף (באינטרנט אקספלורר: קליק ימני על הקישור ובחירת Open in a New Window או "פתח בחלון חדש". ניתן להשתמש גם בלחיצה על מקש shift בזמן הלחיצה על הקישור).

  1. ערך - צפייה בערך הנוכחי. במקרה הזה, לחיצה על קישור זה תיקח אותך לערך מצלמת אינטרנט.
  2. שיחה - צפייה בדף השיחה של הערך הנוכחי. בדוגמה שלפנינו, לחיצה על קישור זה תפנה אל הדף שיחה:מצלמת אינטרנט.
  3. עריכה - צפייה בדף העריכה של הערך הנוכחי. לחיצה על הלשונית במקרה שלנו רק תרענן את הדף, שכן אנו נמצאים כבר בדף העריכה. אילו היינו בדף הערך עצמו (מצלמת אינטרנט), אזי לחיצה על הלשונית היתה מפנה אותך לדף העריכה המקושר מכאן.
  4. גרסאות קודמות - צפייה בדף הגרסאות האחרונות, על מנת לבדוק את היסטוריית העריכה של הערך וכן לשם בירור מי הם העורכים.
  5. העבר - לשונית זו משמשת לשינוי שם הערך. ראו גם איך לתת שם לערך.
  6. עקוב - לחיצה על לשונית זו תוסיף את הערך הנוכחי לרשימת המעקב שלך. אם הערך כבר נמצא ברשימת המעקב שלך, לשונית זו תקרא הפסק לעקוב.

לחצני עריכה

לחצתי עריכה - העמידו את העכבר מעל הלחצן בדף העריכה כדי לראות תיאור קצר באמצעות חלון פופ-אפ קטן.

לחצני העריכה מופיעים כברירת מחדל למשתמשים שאינם רשומים. למשתמשים רשומים מופיעים הלחצנים רק אם מוגדר בהעדפות, תחת "עריכה" האפשרות "הצג את סרגל העריכה" (אפשרות זו מוגדרת כברירת מחדל).

להלן התכונות הממוספרות במספרים סגולים. אלה מאפשרים הוספה מהירה וקלה של תווים לתיבת העריכה. שים לב כי לפעמים ניתן להשתמש במספר תכונות כאשר ישנו טקסט נבחר בתיבת העריכה. שימוש בתכונות אלה מאפשר הצגת טקסט נאה ביותר. אם תיאורן מורכב מדי בשלב זה, הסתפק בהקלדת הטקסט, ומישהו אחר ישלים את המלאכה. במשך הזמן תלמד גם להשתמש בתכונות אלה.

  1. טקסט מודגש - הדגשת הטקסט הנבחר או הוספת טקסט מודגש. נהוג להדגיש את המופע הראשון של שם הערך וכן מילים בעלי משמעות רבה. ניתן להדגיש ידנית באמצעות הוספה של שלושה גרשים (''') בתחילתו וסופו של הטקסט הרצוי.
  2. טקסט נטוי - הטיית הטקסט הנבחר או הוספת טקסט נטוי. בשפה העברית אין זה נהוג להשתמש בכתב נטוי, ולכן רצוי להמנע משימוש זה בשפה זו. ניתן להטות ידנית באמצעות הוספה של שני גרשים ('') בתחילתו וסופו של הטקסט הרצוי.
  3. קישור פנימי - הפיכת הטקסט הנבחר לקישור לערך אחר בוויקיפדיה או הוספת קישור לערך אחר בוויקיפדיה. ניתן לקשר פנימית בצורה ידנית באמצעות זוג סוגריים מרובעים בתחילתו ([[) ובסופו (]]) של הטקסט הרצוי.
  4. קישור חיצוני - הפיכת הטקסט הנבחר לקישור מחוץ לוויקיפדיה או הוספת קישור מחוץ לוויקיפדיה. ניתן לקשר חיצוני בצורה ידנית באמצעות סוגריים מרובעים בתחילתו ([) ובסופו (]) של הטקסט הרצוי. אם לא מציינים כותרת לקישור, יינתן מספר סידורי (1,2,..) ככותרת קישור אוטומטית.
  5. כותרת דרגה 2 - הפיכת הטקסט הנבחר לכותרת ראשית או הוספת כותרת ראשית. ניתן לעשות זאת ידנית באמצעות הוספת של שני סימני שווה (==) בתחילתו ובסופו של הטקסט הרצוי.
  6. תמונה - הוספת תבנית תמונה. בכדי להוסיף תמונה יש ללחוץ על כפתור זה, לתקן את שם התמונה ואת כיתוב התמונה. יש לוודא שהתמונה נמצאת בויקישיתוף או בשרת שלנו. ראו עזרה עם תמונות.
  7. קישור לקובץ מדיה - הוספת קישור לקובץ מדיה, כגון קובץ קול. הטיפול בקובץ מדיה דומה לטיפול בתמונות.
  8. נוסחה מתמטית - הוספת נוסחה מתמטית.
  9. טקסט לא מעוצב - פונקציה זו משמשת להצגת קודי ויקיפדיה. כך לדוגמה, ניתן להציג איך נראה נוסחה מתמטית בקוד המקור: <math>x^2</math>. אילו לא היינו משתמשים בפונקציה זו, הקוד היה מוצג כך: <math>x^2</math>. כל שצריך לעשות הוא לתחום את הטקסט הרצוי בתגים <nowiki> ו-</nowiki>.
  10. חתימה + שעה - לחיצה על לחצן זה תכניס את החתימה שלך ואת השעה. ניתן לעשות זאת בצורה ידנית באמצעות ארבעה סימני זרקא (~~~~).
  11. קו אופקי - הכנסת קו אופקי. לרוב נהוג שלא להשתמש בקו אופקי ולכן יש להשתדל להמנע משימוש בקו זה.
  12. טקסט מחוק - הפיכת הטקסט הנבחר לטקסט עם קו העובר באמצעו או הוספת טקסט עם קו מסוג זה. נהוג להשתמש בתכונה זו בדפי שיחה לשם הבהרת שינוי עמדה, או הבלטה של שינוי כלשהו.
  13. יישור טקסט לשמאל - יישור טקסט נבחר לשמאל או הוספת טקסט מיושר לשמאל. נהוג ליישר לשמאל קטעים ארוכים הכתובים בשפות שכיוונם הוא משמאל לימין, כגון אנגלית, למטרות תצוגה ועיצוב.
  14. יישור טקסט למרכז - כנזכר מעלה, אך במקום יישור לשמאל, תכונה זו מיישרת למרכז.
  15. שבירת שורה - לחיצה על לחצן זה דומה ללחיצה על מקש ה-Enter או Return. הוא למעשה מתחיל שורה חדשה. לחילופין, ניתן להשאיר שורה ריקה לקבלת אותה התוצאה.
  16. כתב עילי - הפיכת הטקסט הנבחר לכתב עילי או הוספה של כתב מסוג זה.
  17. כתב תחתי - הפיכת הטקסט הנבחר לכתב תחתי או הוספה של כתב מסוג זה.
  18. כתב זעיר - הפיכת הטקסט הנבחר לכתב קטן או הוספה של כתב זה. נהוג להשתמש בכתב זה בכתיבת הערות הכוונה בתחילת הערך.
  19. הערה מוסתרת - הפיכת הטקסט הנבחר למוסתר או הוספה של טקסט מסוג זה. פונקציה זו משמשת להשארת הערות שלא יוצגו בערך עצמו, אלא רק למי שעורך את הערך.
  20. יצירת גלריית תמונות - הוספה של גלריית תמונות לערך. לאחר ההוספה יש לתקן את שם הקובץ ואת כיתוב התמונה. למידע נוסף, ראו עזרה עם תמונות.
  21. כותרת דרגה 3 - הפיכת הטקסט הנבחר לכותרת משנית או הוספת כותרת משנית. ניתן לעשות זאת ידנית באמצעות הוספת של שלושה סימני שווה (===) בתחילתו וסופו של הטקסט הרצוי.
  22. הזחת משפט לשמאל - כשמו כן הוא. משמש למטרות עיצוב. ניתן להזיח בצורה ידנית האמצעות הוספת מספר נקודותיים רצופות על פי גודל ההזחה הרצויה. שימושי בהתכותבויות בדפי שיחה.
  23. חלונית ציטוט - הוספת חלונית ובו ניתן להכניס ציטוט. עדיף להמנע משימוש בחלונית זו, שכן קיימות תבניות המשמשות למטרה זו.
  24. צבע חזית גופן - משמש לצביעת הגופן בצבע אחר משחור. לאחר לחיצה על הלחצן יש לתקן את שם הצבע. את הטקסט "ColorName" יש לשנות לשם הצבע שבו הנכם מעוניינים (באנגלית). כדי להשתמש בגוונים מדויקים יותר (ולא סתם "orange", "blue" וכדומה), יש להציב מספר עם סולמית על פי הטבלה שכאן.
  25. תת קישור לכותרת בערך - הפיכת הטקסט הנבחר לתת קישור או הוספת תת קישור. משמש להפניה לכותרת מסוימת הנמצאת בתוך ערך מסוים.
  26. הגדרת רשימת פריטים - הפיכת הטקסט הנבחר להגדרה או הוספת תבנית הגדרה. מדובר בשאלה של עיצוב ולכן נהוג להשתמש בפונקציה זו בערכי מונחים.
  27. הוספת הערת שוליים - משמש להוספת הערת שוליים. לאחר הוספת הערת שוליים אחת או יותר באמצעות לחצן זה, יש להציג את ההערות בתחתית הערך. גשו לסוף הערך ובחרו באפשרות "כותרת הערת שוליים" מרשימת התבניות הנפתחת. למידע נוסף ראו עזרה:הערת שוליים.
  28. הוספת טבלה - כשמה כן היא. השימוש בטבלאות מסורבל במקצת, בעיקר למתחילים. ראו עזרה עם טבלאות.


ראו גם: תחביר ויקי, שבו יש הסבר מפורט של כלי העריכה המתוארים לעיל.

החלק התחתון של דף העריכה
אפשרויות שמירה ועריכה

אל תשכחו להוסיף תקציר עריכה לפני שמירת ערך.


להלן הסברים מקוצרים עבור המספרים הצהבהבים שבתמונה לעיל.

  1. תקציר - זו תיבת עריכה בו אתה מתבקש למלא תיאור קצר של עריכתך. הסבר זה יכול להיות קצר וקולע, כגון "עיצוב" או "קטגוריה" (ניתן להשתמש ברשימה מוגדרת מראש - מספר 9). אם ההסבר שלך ארוך ומלווה במקורות, אתה מוזמן לכתוב בתקציר "הסבר בדף שיחה" ולכתוב את ההסבר שלך בדף השיחה של הערך. ראו הסבר נוסף ומקרא של תקצירי עריכה נפוצים.
  2. זהו שינוי משני - סמן תיבה זו אם השינוי שלך משני, כלומר אם הוא שינוי עיצובי קטן, או תיקון שגיאת כתיב, ואין בו שינוי משמעותי בתוכן הערך. (קיצור דרך: alt-i)
  3. עקוב אחרי דף זה - סמן תיבה זו אם ברצונך שערך זה ייכנס לרשימת המעקב שלך. (קיצור דרך: alt-w)
  4. שמור דף - לחיצה על לחצן זה תשמור את הערך על פי הכתוב בתיבת העריכה. קודם הלחיצה, מומלץ לחשוב האם השינוי או תוספת שלך מתאימה לוויקיפדיה. ראו גם כללי התנהגות בין חברי הקהילה, מה הויקיפדיה איננה ועקרונות וקווים מנחים. (קיצור דרך: alt-s). עקב תקלות טכניות המתרחשות לעיתים, מומלץ להעתיק את תוכן תיבת העריכה ל-clipboard קודם לחיצה על לחצן זה.
  5. תצוגה מקדימה - לפני בחירה ב"שמור דף" מומלץ לבחור קודם לכן בתצוגה המקדימה. לחיצה על לחצן זה תציג לפניך דף תצוגה מקדימה של הערך בנוסף לתיבת העריכה. שים לב כי הערך עדיין לא נשמר. לאחר שווידאת כי התוצאה לרוחך, בחר ב"שמור דף". (קיצור דרך: alt-p). עקב תקלות טכניות המתרחשות לעיתים, מומלץ להעתיק את תוכן תיבת העריכה ל-clipboard קודם לחיצה על לחצן זה.
  6. הצג שינויים - לחיצה על לחצן זה תפנה אותך לדף ובו השינויים שביצעת בנוסף לתיבת העריכה עצמה. פונקציה זו משמשת למעקב אחר השינויים שביצעת עוד לפני ששמרת את הערך. (קיצור דרך: alt-d)
  7. בטל / צא - לחיצה על קישור זה תשלח אותך חזרה אל דף הערך עצמו, ללא שמירת השינויים שעשית.
  8. עזרה לעריכה - לחיצה על קישור זה מפנה אותך לדף עזרה זה.
  9. תקצירים - זוהי רשימה של תקצירים אפשריים עבור תיבת תקציר העריכה. בחירה מהרשימה באפשרות כלשהי תוסיף תקציר עריכה לתיבת תקציר העריכה.
  10. תבניות - זוהי רשימה של תבניות נפוצות. בחירה באחת מהתבניות תוסיף את עצמה לתיבת העריכה.

תווים מיוחדים

המנעו משימוש במקף העברי העליון.


תווים מיוחדים - לחיצה על אחד מהתווים המיוחדים תוסיף אותו לתיבת העריכה. בדרך זו ניתן להוסיף בקלות ובמהירות סימוני ניקוד, סימונים מתמטיים ותווים מיוחדים המיועדים לשפות זרות.

ראו גם

תבנית:מוגן חלקית